Slaap als leermethode

Een goede nachtrust is misschien niet de eerste leerstrategie waar je aan denkt, maar is wel van groot belang voor een goed functionerend geheugen. Zonder voldoende slaap zijn andere leermethoden zo goed als nutteloos. Daarom dat ik slaap toch in mijn lijstje van leermethoden opneem.

Er wordt vaak gezegd "Slapen is leren met je ogen dicht." Dit klopt ergens ook wel. Tijdens het slapen werken je hersenen om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Alles wordt geanalyseerd, verbanden worden gelegd en informatie wordt opgeslagen in je geheugen. Een goede nachtrust is dus van groot belang en zorgt ervoor dat informatie beter wordt opgeslagen in het geheugen en makkelijk weer terug te halen is. Een gebrek aan slaap heeft dus duidelijk een negatieve impact op het leerproces.

Bij deze leermethode verschuift de rol van de leerkracht grotendeels naar de ouders, die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de slaaptijd van hun kinderen. Een vermoeide leerling slaat namelijk veel minder informatie op. Daarom is het belangrijk om smartphones en tablets uit de slaapkamer te weren, zodat ze een goede nachtrust niet verstoren. Door als ouder deze gewoonte te bevorderen, kun je al veel bijdragen aan de leerprestaties van je kind. 

Ook als een leerling niet tijdig begint met studeren, wat vaker zal voorkomen in het secundair onderwijs, is het beter om 's avonds wat langer te leren dan 's ochtends vroeger op te staan. Want wat 's avonds wordt geleerd, wordt tijdens het slapen verwerkt. Dit verhoogt de kans dat de leerling de volgende dag de leerstof beter begrijpt en onthouden heeft.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin