Pomodoro techniek

De Pomodoro-techniek, vernoemd naar de Italiaanse term voor tomaat, is een eenvoudige maar krachtige methode om de concentratie te verbeteren en productiviteit te verhogen, voornamelijk voor het leren en studeren. Deze techniek ontleent zijn naam aan de kookwekker in de vorm van een tomaat ("pomodoro" in het Italiaans) die Francesco Cirillo, de bedenker van de Pomodoro-techniek, gebruikte om zijn taken te voltooien zonder overweldigd te worden. Met het toepassen van de Pomororo-techniek kunnen jouw leerlingen hun taken en opdrachten in behapbare stukken verdelen en tegelijkertijd zorgen voor voldoende rust en ontspanning.

Wat heb je nodig? Slechts een to-do lijst en een timer

  1. Maak een to-do lijst: Begin met het maken van een lijst van taken die je moet voltooien. Dit kan variëren van het leren van een hoofdstuk tot het maken van een opdracht of het voorbereiden van een presentatie.
  2. Stel de timer in: Zodra je jouw takenlijst hebt opgesteld, stel je de timer in op 25 minuten - dit is één "Pomodoro". Gedurende deze 25 minuten concentreer je je volledig op één enkele taak uit jouw takenlijst, met volledige concentratie en zonder afleiding toe te staan
  3. Na een sessie: Wanneer je sessie stopt, streep je één Pomodoro door en noteer je wat je voltooid hebt.
  4. Neem een korte pauze: Nu is het tijd voor een welverdiende pauze van vijf minuten. Gebruik deze pauze om even te ontspannen, een korte wandeling te maken of iets te drinken.
  5. Herhaal en neem langere pauzes: Na vier "Pomodoro's", neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Gebruik deze tijd om jezelf op te laden, wat te eten, te bewegen of gewoon even helemaal niets te doen.

In onderstaande video wordt nog eens helder uitgelegd hoe je de Pomodoro-techniek dient toe te passen.

De Pomodoro-sprints van 25 minuten vormen de kern van de methode, maar er zijn ook drie regels die de efficiëntie van elk interval optimaliseren:

  1. Splits complexe taken op: Als het voltooien van een taak meer dan vier "Pomodoro's" vereist, is het belangrijk om de taak op te splitsen in kleinere, behapbare delen. Dit helpt om duidelijke vooruitgang te boeken en voorkomt dat je overweldigd raakt door de grootte van de taak.
  2. Kleine taken combineren: Taken die minder dan één "Pomodoro" in beslag nemen, voeg je samen met andere eenvoudigere taken. Door bijvoorbeeld diverse kleinere taken te groeperen, zoals "Mail sturen naar de leerkracht", "Een vraag stellen aan je medeleerlingen of ouders" en "Het lezen van de "Pomodoro"-techniek", kan je deze taken efficiënter afhandelen tijdens één "Pomodoro"-sessie.
  3. Laat de "Pomodoro" afgaan zonder onderbrekingen: Zodra een "Pomodoro" is ingesteld, moet deze ongestoord doorgaan tot het einde. Het is essentieel om afleidingen zoals mails of chatberichten te vermijden. Alle nieuwe ideeën, taken of verzoeken die tijdens de "Pomodoro" opkomen, moeten worden genoteerd voor later. Gebruik hiervoor eventueel een digitale taakmanager zoals Todoist of noteer het op een post-it.

Wil je de Pomodoro-techniek eens toepassen in de klas? Hieronder vind je alvast een voorbeeld van een Pomodoro die je samen met jouw leerlingen kan uitwerken. Je leerlingen kunnen deze techniek toepassen wanneer je bijvoorbeeld afwezig bent en individueel leerstof moeten herhalen of wanneer ze thuis leren voor een toets en werken voor opdrachten.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin