Maandplanning

In het dagelijks ritme van taken, toetsen, deadlines en verantwoordelijkheden kan het lijken alsof je een eindeloze hoeveelheid tijd hebt om alles rond te krijgen. Soms worden bepaalde taken daarom opgeschoven naar de achtergrond omdat je denkt nog een overvloed van tijd te hebben om ze af te ronden. Maar zoals zo vaak gebeurt, komt dan plotseling de deadline dichterbij geslopen en word je gedwongen om snel door te werken om de schade te beperken. 

In deze momenten van drukte komt de waarde van een maandplanning duidelijk naar voren. Door een gedetailleerd overzicht van wat er in de komende weken, of zelfs maanden, te wachten staat, kun je de controle behouden over jouw taken en doelen. Een maandplanning biedt een gestructureerde roadmap die je help om jouw tijd effectief en efficiënt te beheren en prioriteiten te stellen.

Of het nu gaat om taken, presentaties, persoonlijke doelen of sociale verplichtingen, een maandplanning geeft je de mogelijkheid om vooruit te kijken en je voor te bereiden op wat er nog moet komen. Het stelt je in staat om realistische deadlines te stellen, taken in behapbare stukken te verdelen en zelfs ruimte te creëren voor onverwachte gebeurtenissen en ontspanning.

Net zoals bij een dag- en weekplanning zijn er verschillende opties om jouw maandplanning op te stellen, zoals specifieke apps, Excel, Word, of zelfs een whiteboard met een maandplanningssjabloon. Opnieuw is het belangrijk om een hulpmiddel te kiezen dat je voorkeur heeft en dat overzichtelijk is voor jou. 

Waarom een maandplanning?

  • Langetermijnplanning: Terwijl een dag- en weekplanning zich richten op kortetermijndoelen, focust een maandplanning zich op jouw doelen op langetermijn. Een maandplanning dwingt je om vooruit te denken en te anticiperen op wat er nog moet, kan of zal komen. Met een hele maand in het vooruitzicht, zie je meer mogelijkheden. Daarnaast voorkomt het dat je vast komt te zitten in een eindeloze herhaling van dezelfde taken, omdat je meer ruimte hebt om nieuwe zaken in te plannen.
  • Minder uitstelgedrag: Wanneer je jezelf beperkt tot het opstellen van een weekplanning, is het verleidelijk om onafgewerkte taken door te schuiven naar de volgende week. Een maandplanning daarentegen laat weinig ruimte voor dergelijk uitstelgedrag. Met een heldere blik op alle taken en verantwoordelijkheden die je binnen een maand wilt voltooien, voel je meer druk om jouw taken daadwerkelijk af te ronden. Dit vermindert uitstelgedrag en bevordert jouw productiviteit.
  • Doelgericht werken: Het stellen en behalen van doelen is essentieel. Met een maandplanning kan je jouw doelen nauwlettend in de gaten houden. Door ook maandelijks te reflecteren kan je jouw vooruitgang beter meten en eventuele aanpassingen uitvoeren. 

Het opstellen van een maandplanning

Stap 1: Maak een lijst van je taken

Begin met het opstellen van een gedetailleerde lijst van al jouw taken en verantwoordelijkheden gedurende deze maand. Als een taak te groot is, deel je hem op in kleinere behapbare stukken.

Stap 2: Noteer de tijd per onderdeel

Vervolgens is het belangrijk om voor elk onderdeel van jouw takenlijst op te schrijven hoeveel tijd je verwacht eraan te spenderen. Tel deze tijden op, zodat je een totaalbeeld krijgt van de tijd die je nodig zal hebben om al jouw taken en verantwoordelijkheden voor de deadlines af te werken.

Stap 3: Maak een lijst tot aan de deadlines

Maak een overzicht van alle data tot aan jouw deadlines. Schrijf achter iedere datum op hoeveel uur je op die dag wilt besteden aan een bepaalde taak, presentatie , toets, ... .Tel deze uren nadien op, zodat je weet hoeveel tijd je hebt tot aan jouw deadlines.

Stap 4: Puzzel het in elkaar

Nu is het tijd om alles in elkaar te puzzelen, dit is misschien wel de moeilijkste stap. Vergelijk het totaal aantal uren dat je nodig hebt volgens stap 2 met het aantal beschikbare uren volgens stap 3. Heb je genoeg tijd om alles voor jouw deadline af te werken? Zo niet, waar kun je nog tijd winnen. Werk vervolgens terug vanaf jouw deadlines. Als je bijvoorbeeld nog vijftien uur werk hebt aan een bepaalde opdracht en de deadline is binnen drie weken, plan dan vijf uur per week in.

Vergeet niet om vakantiedagen in te plannen en aan te duiden in jouw planning. Zorg er ook voor dat je jouw planning gedurende het jaar aanvult met nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je planning altijd up-to-date is en je effectief blijft werken.  

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin