
Interleaved practice
Interleaved practice of kortweg interleaving is een leermethode waarbij je gaat afwisselen binnen de volgorde van je leerstof- en inhoud. Interleaved practice is een effectieve leerstrategie die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen in onderzoeken naar leerprocessen. In tegenstelling tot de traditionele leermethode waarbij leerlingen één onderwerp of thema per keer leren voordat ze overgaan naar het volgende onderwerp of thema, beweert de leermethode interleaving dat het afwisselen van verschillende onderwerpen of oefeningen juist gunstig kan zijn voor het leerproces van jouw leerlingen.
Leerlingen hebben de gewoonte om leerstof per onderwerp, thema of oefenvorm te leren. Ze gaan pas naar het volgende onderwerp of thema als ze het gevoel hebben dat ze het huidige onderwerp in zekere mate beheersen. Onderzoek toont echter aan dat deze aanpak het geheugen lui kan maken. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd om nieuwe leerstof en informatie te herkennen en te verwerken. Van zodra de nieuwe leerstof van een onderwerp afneemt, wordt het herinneren van deze leerstof zwakker en zal het moeilijker zijn voor de leerlingen om deze leerstof te onthouden en op te halen uit het langetermijngeheugen.
De leermethode interleaved practice daagt dit traditionele leerpatroon uit door leerlingen aan te zetten om regelmatig tussen verschillende onderwerpen en oefeningen te schakelen. Hierdoor blijven de hersenen actief en alert, omdat ze voortdurend nieuwe leerstof en informatie moeten verwerken en dus ook diverse strategieën dienen toe te passen.
Jij als leerkracht kan interleaved practice toepassen in de klas door na het behandelen van enkele onderwerpen, de leerlingen uit te dagen met oefeningen waarbij de geziene onderwerpen door elkaar worden gemengd. Ook jouw leerlingen kunnen deze strategie toepassen door tijdens het leren en het maken van oefeningen regelmatig te switchen tussen verschillende onderwerpen.

Het afwisselen van vakken bij het voorbereiden op meerdere toetsen is ook aan te bevelen voor je leerlingen. Door niet te focussen op één vak, maar regelmatig tussen verschillende vakken te schakelen, worden jouw leerlingen gedwongen om zich te verdiepen in de leerstof en verschillende concepten met elkaar te verbinden.
Er is wel een belangrijke voorwaarde verbonden aan het succesvol toepassen van deze leerstrategie. Het is namelijk essentieel dat jouw leerlingen de leerstof (goed) begrijpen voordat ze beginnen met het afwisselen van hun leerstof. Als ze de leerstof niet begrijpen, kan dit leiden tot een overbelasting van het werkgeheugen.
Hoewel interleaving een uitdagende leermethode lijkt, tonen studies aan dat deze strategie leidt tot een dieper begrip van de leerstof op lange termijn. Door de leerstof en oefeningen van verschillende onderwerpen door elkaar te mengen, worden jouw leerlingen gestimuleerd om flexibeler te denken en een beter begrip van de leerstof te ontwikkelen.

Wil je interleaved practice toepassen binnen jouw klas en jouw leerlingen kennis laten maken met interleaving? Hou dan zeker rekening met onderstaande tips!
- Blik terug op alle lessen: Als leerkracht is het belangrijk om terug te blikken op alle voorgaande lessen en niet alleen op de vorige les. Door niet strikt vast te houden aan een vaste volgorde, maar de leerstof op verschillende momenten te herhalen, blijf je jouw leerlingen prikkelen en betrek je eerder geziene leerstof op een bewuste manier bij de huidige les. Dit helpt bij het vasthouden van de leerstof en het bevorderen van het langetermijngeheugen.
- Zet oefenvragen door elkaar: Maak gebruik van een quiz of interactief platform zoals Kahoot of Socrative om oefenvormen van diverse onderwerpen bewust door elkaar te stellen. Hierdoor daag je jouw leerlingen uit om flexibel te denken en hun kennis toe te passen in verschillende contexten. Deze methode kan je eventueel ook toepassen bij een taak of toets.
- Bespreek interleaving met je leerlingen: Neem de tijd om met jouw leerlingen te praten over interleaving en waarom het gunstig is om leerstof en oefeningen af te wisselen. Leg uit dat hoewel het minder comfortabel aanvoelt om verschillende onderwerpen door elkaar te behandelen, dit juist een effectievere manier van leren is. Door te variëren tussen onderwerpen worden diverse concepten in het geheugen geactiveerd en wordt het leerproces gestimuleerd. Het bespreken van deze leermethode vergroot het bewustzijn van jouw leerlingen omtrent hun leerstrategieën en kan hen motiveren om actief aan de slag te gaan met deze leermethode.
Door deze tips toe te passen, kan je als leerkracht interleaving succesvol toepassen in jouw lespraktijk en de voordelen van deze leermethode overbrengen op jouw leerlingen.