
Getting Things Done (GTD)
Getting Things Done, of kortweg GTD, is een methode voor het beheren van taken ontwikkeld door David Allen. Deze planningsmethode is gebaseerd op een eenvoudige waarheid: wanneer je hoofd vol zit met verschillende taken en informatie, wordt het moeilijk om te beslissen waar je jouw aandacht op moet richten. Hierdoor besteden we vaak meer tijd aan het denken over wat we moeten doen dan daadwerkelijk taken gedaan krijgen. Wanneer informatie zich in ons hoofd opstapelt, leidt dat tot stress, overweldiging en onzekerheid, wat niet bevorderlijk is voor onze productiviteit en welzijn.
David Allen merkte op dat onze hersenen beter zijn in het verwerken van informatie dan in het opslaan ervan. Daarom introduceerde hij de GTD-methode, die beschrijft hoe je al deze mentale "rommel" kunt organiseren en verwerken in een extern systeem. Zo kun je op elk moment met overtuiging antwoorden op de vraag "waar moet ik aan werken?" zonder je zorgen te hoeven maken dat je iets belangrijks vergeet.
De GTD-methode in 5 stappen
- Verzamelen: Verzamel alles wat in je opkomt, ongeacht hoe groot of klein het is en of het te maken heeft met school of niet. Al deze items gaan direct naar je notitieboekje, post-it of inbox, zodat ze uit je hoofd zijn.
- Verduidelijken: Verwerk wat je verzameld hebt en maak duidelijke en concrete actiestappen. Bepaal of een item een project, een volgende actie of een referentie is, zodat je weet wat ermee moet gebeuren.
- Organiseren: Zet alle items op de juiste plaats. Voeg dan deadlines toe aan je agenda, delegeer projecten aan anderen, archiveer referentiemateriaal en organiseer je takenlijst op een manier die voor jouw werkt.
- Reflecteren: Neem regelmatig de tijd om je lijstje te bekijken, bij te werken en te herzien. Dit helpt je om op koers te blijven en eventuele wijzigingen of nieuwe prioriteiten aan te brengen.
- Doen: Ga aan de slag met de belangrijke taken die je hebt genoteerd. Door actief te handelen en prioriteiten te stellen, kun je productief blijven en je doelen bereiken.

Hoewel het opzetten van de GTD-methode in het begin een investering van tijd en energie vergt, betaalt het zich terug bij regelmatig gebruik. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je iets belangrijks vergeet of een deadline mist. In plaats daarvan kun je met vertrouwen reageren op binnenkomende informatie en doelgericht prioriteiten stellen, wat leidt tot een gevoel van rust en controle over je taken.
Probeer de GTD-methode uit als je ...
- Je overweldigd voelt door de hoeveelheid taken die je moet opvolgen.
- Je zorgen maakt over het vergeten van kleine details.
- Veel verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebt in je werk en leven.
- Aan veel projecten en taken begint, maar moeite hebt om ze af te ronden.
- Je behoefte hebt aan meer structuur en efficiëntie in je dagelijkse taken en projecten.
