
Geheugenpaleis
Het geheugenpaleis is een creatieve leerstrategie die je kan aanleren aan je leerlingen om effectief leerstof te onthouden.
Sommige leerstof moet je nu eenmaal onthouden. Dan kan het geheugenpaleis een handige leerstrategie zijn om toe te passen. Het geheugenpaleis is een denkbeeldige ruimte of parcours waarin de leerstof of informatie die je wilt onthouden, wordt opgeslagen. Deze leermethode is vooral handig wanneer je leerstof in een specifieke volgorde moet onthouden, zoals gebeurtenissen in de geschiedenis of de evolutie van de mens.
Waarom werkt het toepassen van een geheugenpaleis zo goed?
- Aandacht: Als je echt iets wil onthouden, moet je er intensief mee bezig zijn en het regelmatig herhalen. Leren kost moeite!
- Combinatie van woord en beeld: Bij het hanteren van het geheugenpaleis doe je aan ook Dual Coding. Ons werkgeheugen zal informatie en leerstof veel beter opslaan wanneer we woord en beeld combineren. Hoe levendiger jouw geheugenpaleis, hoe beter de leerstof in je geheugen zal blijven hangen.
- Plaats: Om de opbouw en de volgorde van je leerstof te onthouden, ga je beelden plaatsen in jouw geheugenpaleis. Als je vlot je weg kunt vinden, ken je ook de volgorde of opbouw van je leerstof. Herhaling is hier van groot belang! Loop dus vaak genoeg rond in je geheugenpaleis.
Hoe leer je jouw leerlingen een geheugenpaleis op te bouwen?
Stap 1: Oefen met de hele klas binnen een gemeenschappelijk geheugenpaleis. Kies een plek of parcours dat voor iedereen gekend is, zoals het klaslokaal.
- Zorg voor voldoende plaatsen die je goed kan onderscheiden en herhaaldelijk kunt gebruiken om verschillende onderdelen van de leerstof te onthouden.
- Beeld je een rustige ruimte in zonder overbodige drukte. Mensen en een drukke omgeving kunnen de krachtige indruk van de beelden die je wil onthouden verminderen.
- Kies uiteraard voor relevante leerstof en kennis. Verzin hierbij samen creatieve beelden.
- Je kan samen met je leerlingen deze beelden uittekenen en ophangen in de ruimte op de gekozen plekken.
Stap 2: Laat vervolgens je leerlingen hun eigen geheugenpaleis opbouwen en inrichten. Laat ze hun eigen ruimte kiezen en eigen beelden gebruiken. Het gebruik van eigen beelden heeft een grote meerwaarde, omdat deze sterker werken vanwege de persoonlijke factor.
Door het actief gebruiken van het geheugenpaleis als leermethode kunnen leerlingen leerstof op een creatieve, maar ook effectieve manier onthouden en toepassen.
