
Geef afleiding geen kans
In onze wereld van constante prikkels en afleidingen is het een uitdaging om gefocust te blijven op onze taken, vooral als het gaat om leren en studeren. Een veelvoorkomende benadering om deze afleidingen te bestrijden is het motto "Geef afleiding geen kans".
Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak vind je jezelf niet verdwaald in een web van afleidingen tijdens het maken van een taak of het leren voor een toets? Welke bronnen van afleiding verhinderen je volledige concentratie? En nog belangrijker, hoeveel tijd gaat er eigenlijk verloren aan deze afleidingen en onderbrekingen? Pas wanneer je je daarvan bewust bent, kan je er iets aan veranderen.
Het is niet echt een leermethode die ik hier aanhaal. Het zijn eerder tips om tijdverslindende gedragingen en gewoontes tegen te gaan, waardoor je jouw focus en productiviteit tijdens het werken, leren en studeren maximaliseert.
Tijdsverkwistende gedragingen, hoe pak je dat (niet) aan?
Doen zonder eerst te denken
Bereid je steeds goed voor en reflecteer.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook een reflectie van je werk achteraf bevordert je productiviteit. Denk steeds goed na over wat je doet, wanneer je het doet, waar je het doen, hoe je het doet en wat je kan veranderen.
Multitasken
Focus je op één taak tegelijk
Multitasken bestaat niet! Wat wij als multitasken beschouwen, wordt door wetenschappers 'switchtasking' genoemd: het constant wisselen van aandacht van de ene naar de andere taak. Dit vereist dat je brein voortdurend overschakelt van de ene set vaardigheden en geheugenervaring naar de andere. Dir proces kost veel energie en tijd, dus kan je het beter vermijden.
Werken zonder pauzes
Pauzeer, pauzeer en nogmaals pauzeer!
Als je voor een langer periode onafgebroken blijft werken, zal je concentratie en alertheid afnemen. Het is belangrijk om regelmatig een korte pauze te nemen van 5 à 10 minuten. Verlaat je werkplek, beweeg en doe iets totaal anders. Je kan hier de Pomodoro-techniek gebruiken en simpelweg een timer zetten om je te helpen bij het nemen van pauzes.
Perfectie eisen
Doseer en streef niet steeds naar perfectie
Het streven naar perfectie kan ervoor zorgen dat je kansen mist om andere leuke, interessante en spannende activiteiten te doen. Bovendien kan perfectie je productiviteit verminderen. Wees dus zeker niet bang om fouten te maken. Op lange termijn kunnen fouten en mislukkingen zelfs leiden tot betere resultaten, want 'van fouten kan je leren'!
Piekeren en wachten
Beantwoord de vier magische vragen wanneer je aan het piekeren bent
We spenderen vaak veel tijd aan piekeren over zaken waar we geen controle over hebben. Het is om beter om die tijd te besteden aan voorbereiding en het overgaan tot actie.
Als je aan het piekeren bent beantwoord dan de vier magische vragen:
- Waar pieker ik echt over?
- Wat kan ik eraan doen?
- Wat ga ik eraan doen?
- Wanneer ga ik over tot actie?
Voor het scherm hangen
Doe eens iets anders dan televisie kijken
Hoeveel tijd besteed jij per week aan tv kijken? Ergens tussen de 24 en 28 uur? Denk eens na over wat je in die tijd nog zou kunnen doen: lezen, sporten, vrienden bezoeken, een nieuwe vaardigheid aanleren, ...
Hier zijn wat tips om je tv-tijd te minderen:
- Zet de tv uit als je er niet naar kijkt.
- Maak een kijkschema en hou je daaraan.
- Plan momenten zonder scherm in.
- Verminder het aantal schermen in je huis.
Surfen op internet
Hou je scherm- en surftijd onder controle
Net zoals bij tv kijken, hoeveel tijd spendeer je dagelijks online? Ben je op zoek naar informatie? Blijf dan gefocust op je doel en laat je niet afleiden. Probeer de angst om iets te missen (FOMO) te weerstaan. Als je toch merkt dat je snel wordt afgeleid door social media zoals Facebook, Instagram, TikTok, enzovoort, overweeg dan om een limiet in te stellen, bijvoorbeeld maximaal 45 minuten per dag.
Onderweg zijn
Maak van reistijd een beetje ik-tijd
Maak van je vervoersmiddel een universiteit of muziekschool. Er zijn talloze podcasts, luisterboeken en muziekwebsites die je kan gebruiken om je tijd productief door te brengen. Gebruik deze tijd om even helemaal tot jezelf te komen, maak er me-time van.