
Effectieve leermethoden
Leerlingen spelen zelf de hoofdrol binnen hun leerproces, dat is logisch, maar jij als leerkracht speelt hier ook een belangrijke rol. Vergelijk jouw rol als leerkracht met die van een voetbalcoach. De leerlingen oefenen en voeren het effectieve werk uit, terwijl jij hen begeleidt en in de juiste richting stuurt om hun doel te bereiken. Jij als leerkracht zal dus ook het eerste aanspreekpunt zijn voor de leerlingen wanneer ze obstakels tegenkomen tijdens het leren en studeren.
Hieronder leg ik uit wat leermethoden- en strategieën zijn, waarom deze belangrijk zijn en bied ik enkele handige leermethoden aan die je kan toepassen in de klas en kan aanleren aan jouw leerlingen. Door actief aan de slag te gaan met deze leer- en studeermethoden in het basisonderwijs, zullen jouw leerlingen beter voorbereid zijn op gebied van leren en studeren om de overstap te maken naar het secundaire onderwijs.

Wat zijn leermethoden?
"Zoek een leermethode die voor jou werkt.", "Pas verschillende leerstrategieën toe.", ieder van ons heeft dit wel al eens gehoord op school, maar wat is dat nu juist, een leermethode of leerstrategie? Leermethoden zijn manieren waarop je het leren zo makkelijk mogelijk kunt maken voor jezelf. Hiermee leer je hoe je het best informatie kan opnemen en kan herhalen om zo het beste uit jezelf te halen. Leerlingen en studenten die leerstrategieën hanteren, verbeteren vaak hun prestaties. Het probleem is echter dat veel leerlingen en studenten vaak niet weten hoe ze moeten leren en studeren, terwijl er ook op school te weinig aandacht wordt besteed aan het leerproces en het aanleren van diverse leermethoden.
Waarom het hanteren van leermethoden zo belangrijk is
Het aanleren van leermethoden verhoogt de motivatie en bevordert de prestaties van leerlingen. Om het eigen leerproces zelf te kunnen sturen, moeten leerlingen beschikken over diverse leerstrategieën. Ze moeten informatie kunnen onthouden en deze laten aansluiten bij wat ze al weten. Daarnaast moeten ze hun eigen leerproces kunnen plannen, maar ook controleren. Leerkrachten kunnen leerlingen helpen om deze leerstrategieën aan te leren en toe te passen. Dat zal leiden tot het verbeteren van zelfregulerend leren en van de leerprestaties en tot het verhogen van de motivatie van de leerlingen, zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Kostons, A. S. Donker & M.-C. Opdenakker, Zelfgestuurd leren in de onderwijspraktijk. Een kennisbasis voor effectieve strategie-instructie. GION onderwijs/onderzoek, Rijksuniversiteit Groningen, 2014.