Dagplanning

Een minder originele maar nog steeds effectieve manier is het maken van een dagplanning. Met het opstellen van een planning weet je exact wat je moet doen, wanneer je het moet doen en hoeveel tijd je ervoor nodig zult hebben. Dit geeft je een gevoel van zekerheid, waardoor je met meer vertrouwen en minder stress aan je taken kunt werken.

Het is zinvol om jouw leerlingen aan te moedigen om van het opstellen van een planning een gewoonte te maken. Je kan bijvoorbeeld aan het einde van de laatste les van de dag een paar minuten besteden aan het maken van een  dagplanning. Op deze manier zet je een routine neer waarin jouw leerlingen dagelijks een planning opstellen. Dit helpt hen niet alleen om effectiever te werken, maar zorgt er ook voor dat er minder tijd verloren gaat aan onnodige taken. 

Een dagplanning in 6 stappen

Een effectieve dagplanning opstellen vereist zorgvuldige stappen om ervoor te zorgen dat je jouw tijd optimaal benut. Volg volgende 6 stappen om een effectieve dagplanning op te stellen.

  1. Overzicht van taken: Begin met het maken van een overzicht van al jouw taken. Het is verleidelijk om alles wat in je opkomt in jouw dagplanning te zetten, maar onthoud dat je niet alles in één dag kunt doen. Als je al een week- of maandplanning hebt, gebruik die dan als basis. Dit voorkomt dat je overweldigd wordt door te veel taken op één dag.
  2. Kies je platform: Beslis waar je jouw dagplanning gaat maken. Of je nu Excel gebruikt, een specifieke app of gewoon pen en papier, kies een methode die voor jou past en je leuk vindt om mee te werken. Het belangrijkste is dat je het gekozen platform effectief gebruikt, want de effectiviteit van jouw planning hangt af van hoe goed je het hulpmiddel benut.
  3. Selecteer je top 3 taken: Vanuit het overzicht kies je de drie belangrijkste taken voor die dag. Deze taken moeten prioriteit hebben en je helpen richting jouw doelen. Hou hier rekening met deadlines en taken die je al een tijdje uitstelt. Kies maximaal drie taken, ongeacht de grootte van de taak.
  4. Schat de tijd in: Schat in hoe lang je denkt nodig te hebben voor elk van de drie gekozen taken. Als je merkt dat ze niet allemaal in één dag passen, verplaats dan taken of kies kleinere, maar nog steeds belangrijke, taken voor die dag.
  5. Vul je planning aan: Als je naast jouw top drie taken nog tijd over hebt, vul je jouw dagplanning aan met extra taken. Hou rekening met geplande afspraken en tijd voor mails die kunnen opkomen. Raadpleeg je overzicht van alle taken om je dagplanning verder aan te vullen.
  6. Start met je top drie taken: Nu begint het echte werk. voer je top drie taken uit volgens je dagplanning. Dit zorgt ervoor dat je de belangrijkste taken afrondt. Als je merkt dat je vaak niet alles van jouw planning afkrijgt, overweeg dan manieren om je planning haalbaarder te maken en gebruik handige hulpmiddelen zoals een haalbaarheidschecklist.

Het evalueren van je planning, het inplannen van pauzes en het bijhouden van de effectieve tijd die je nodig hebt voor elke taak zijn ook belangrijk voor het verbeteren van je planning in de toekomst. Door consistente reflectie en aanpassing zal je planning steeds effectiever en efficiënter verlopen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin