
Activeer relevante voorkennis
Wat je al weet, vormt de basis van wat je kunt leren. Dit is het principe achter de leerstrategie van het activeren van relevante voorkennis. Door actief de voorkennis te herhalen die nodig is om de nieuwe leerstof te begrijpen, geef je jouw leerlingen een kapstok om al deze nieuwe informatie te verbinden met wat ze al weten en zal hen ook richting geven in het verdere verloop van de les.
Nieuwe informatie en leerstof wordt namelijk beter onthouden wanneer het gekoppeld wordt aan bestaande voorkennis. Daarom is het een meerwaarde om elke les te starten met een korte terugblik en een actieve werkvorm in te zetten waarmee de relevante voorkennis wordt opgefrist. Wat hebben de leerlingen vorige les geleerd? Kunnen de leerlingen de nieuwe leerstof koppelen aan eerder geziene leerstof?
Er zijn verschillende manieren waarop je deze leermethode kan toepassen, zowel als leerkracht als als leerling:

- Quiz aan het begin van de les of voor je gaat leren voor een toets: Door jouw leerlingen een kleine quiz te geven aan het begin van de les, worden ze uitgedaagd om hun voorkennis op te halen uit hun geheugen.
- Placemat-methode: Dit is een werkvorm die je in groep kan toepassen en is geschikt om voorkennis van jouw leerlingen op te halen en in kaart te brengen. Daarnaast zet het leerlingen aan om op een gestructureerde manier samen te werken met als doel samen kennis op te halen en verder te ontwikkelen.
- Herhaal eerder geleerde begrippen: Je kan als leerkracht, maar ook als leerling voor het studeren van een toets, begrippen herhalen die de leerlingen nodig hebben om de nieuwe les en leerstof te kunnen volgen. Dit kunnen begrippen zijn die behandeld werden in de vorige les, enkele lessen geleden of zelfs uit eerdere schooljaren. Door deze te herhalen wordt er een brug gevormd tussen oude en nieuwe leerstof en kennis.
- ...